Een verkeersveiligheidsaudit (VVA) is van onschatbare waarde voor het identificeren en aanpakken van mogelijke veiligheidsproblemen in verschillende fasen van een infrastructuurproject. Het hoofddoel is het voorkomen van (ernstige) ongevallen door al in de voorbereidingsfasen inzicht te krijgen in potentiële verkeersrisico's. Deze onafhankelijke beoordeling biedt de ontwerper of wegbeheerder de mogelijkheid weloverwogen keuzes te maken, gedocumenteerd in een auditrapport, over hoe eventuele problemen moeten worden aangepakt.
Wanneer verkeersveiligheidsaudit uitvoeren?
De verkeerveiligheidsaudit zorgt ervoor dat u zo snel mogelijk inzicht krijgt in eventuele verkeersrisico’s. Hiermee verkleint u gelijk de kans op ongevallen, nog voordat de nieuwe infrastructuur gerealiseerd is. Een verkeersveiligheidsaudit wordt op de volgende momenten tijdens de uitwerking van een project uitgevoerd:
- Auditfase 1: Op het globale inrichtingsontwerp (schetsontwerp, voorlopig ontwerp) waarbij ook de wegcategorisering goed wordt bekeken;
- Auditfase 2: Op het gedetailleerde ontwerp (definitief ontwerp, besteksontwerp);
- Auditfase 3: Voor de (her) opening en openstelling voor het verkeer;
- Auditfase 4: Enkele maanden na de (her) opening.
Hoe gaat het ter werk?
Een verkeersveiligheidsaudit omvat verschillende stappen, waaronder een uitgebreid interview met de wegbeheerder of ontwerper, een schouw van de locatie, het bestuderen van alle relevante gebruikte documentatie, het identificeren en beschrijven van verkeersveiligheidsrisico's, en ten slotte het rapporteren en presenteren van de bevindingen.
Wat is een verkeersveiligheidsaudit (VVA)?
Een verkeersveiligheidsaudit (VVA) is een gestructureerde en systematische evaluatie van de verkeersveiligheidsaspecten van een wegontwerp of infrastructuurproject. Het primaire doel van een verkeersveiligheidsaudit is om potentiële risico's en gevaren te identificeren die kunnen leiden tot verkeersongevallen, en om passende maatregelen te nemen om deze risico's te verminderen of te elimineren. Tijdens een verkeersveiligheidsaudit worden verschillende aspecten van het ontwerp beoordeeld, waaronder weginrichting, verkeersborden en signalisatie, wegverlichting, en verkeersstromen, om ervoor te zorgen dat de weg zo veilig mogelijk is voor alle weggebruikers.
Gecertificeerde verkeersveiligheidsauditor
Een gecertificeerde Verkeersveiligheidsauditor is een professional die is opgeleid en gekwalificeerd om verkeersveiligheidsaudits uit te voeren volgens vastgestelde richtlijnen en standaarden. Deze auditors hebben doorgaans een achtergrond in de verkeerskunde, civiele techniek of een gerelateerd vakgebied, en hebben specifieke training ontvangen op het gebied van verkeersveiligheidsanalyse en -beoordeling.
Gecertificeerde auditors zijn bekend met de lokale verkeerswetgeving en richtlijnen, evenals met internationale beste praktijken op het gebied van verkeersveiligheid. Door hun expertise kunnen ze effectief risico's identificeren en aanbevelingen doen voor verbeteringen om de verkeersveiligheid te maximaliseren. Het inhuren van een gecertificeerde Verkeersveiligheidsauditor biedt opdrachtgevers en wegbeheerders de zekerheid dat de audit wordt uitgevoerd volgens professionele normen en dat de resultaten betrouwbaar en bruikbaar zijn voor het verbeteren van de verkeersveiligheid.
Verkeerveiligheidsaudit laten uitvoeren
Voor een verkeersveilige inrichting van een nieuwe weg of kruispuntinrichting kunt u bij ons een audit laten uitvoeren. Deze procedure draagt aanzienlijk bij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid. Gedurende de plan-, ontwerp- en/of realisatiefase van nieuwe projecten observeren wij alle mogelijke verkeersveiligheidsproblemen. Met de resultaten van de audit kunnen op het juiste moment in het project de juiste aanpassingen worden gedaan, waardoor onverwachte negatieve effecten op de verkeersveiligheid na de uitvoering worden voorkomen. BonoTraffics beschikt over gecertificeerde verkeersveiligheidsauditors die regelmatig deze audits uitvoeren, waarbij kwaliteit en professionaliteit voorop staan.