Uitdaging
Alle ontwikkelingen in het Stadshart, zoals nieuwbouw en herinrichtingsprojecten, hebben effect op de parkeervraag en capaciteit. De gemeente wil de parkeervoorzieningen in verschillende ontwikkelingsfases kwalitatief en kwantitatief goed gebruiken. De vele verschillende functies in het Stadshart maken dubbelgebruik van parkeervoorzieningen mogelijk. Dubbelgebruik van parkeervoorzieningen kunnen onnodige overcapaciteit en verharding voorkomen. De gemeente Lelystad wil daarom inzicht in de verhouding tussen de parkeervraag en de daarvoor benodigde parkeercapaciteit. Uiteraard zijn ook de locatie van de beschikbare parkeervoorzieningen en parkeercapaciteit hierbij van belang.
De centrale vraag aan BonoTraffics was het ontwikkelen van een rekentool die inzicht geeft in het effect van toekomstige, (mogelijke) ontwikkelingen op de parkeerbalans in het centrum. De rekentool moet eenvoudig verschillende scenario’s door kunnen rekenen en de gevolgen voor de parkeerbalans in het betreffende gebied in beeld brengen. De uitdaging was om alle geplande werkzaamheden en scenario’s op een overzichtelijke manier te kunnen analyseren, zodat de gemeente proactief kan sturen op een passende parkeervoorziening in elke fase van de ontwikkelingen.
Proces
Als start van het project hebben we eind 2023 een parkeeronderzoek uitgevoerd om te gebruiken als 0-meting. In overleg met de gemeente deelden we het Stadshart op in acht verschillende gebieden. Deze gebieden zijn voor het parkeeronderzoek opgedeeld in secties. Per sectie hebben we de huidige parkeerdruk en het gebruik van de verschillende parkeervoorzieningen in kaart gebracht.
Op basis van de indeling van het centrum in deelgebieden bouwden we vervolgens de rekentool. Deze vulden we na het parkeeronderzoek met de parkeercapaciteit en parkeercijfers. Om verschillende scenario’s door te kunnen rekenen, hebben we de parkeernormen en aanwezigheidspercentages uit het beleid van de gemeente aan de tool toegevoegd. Deze stap maakt het mogelijk om de toekomstige benodigde parkeercapaciteit in een gebied te bepalen. Ontwikkelingen als vervallen en geplande bebouwing kunnen hierdoor namelijk worden gekoppeld aan de parkeernormen.
Nadat wij de rekentool hebben gebouwd, heeft de gemeente meerdere scenario’s aangeleverd. Deze hebben wij ingevoerd in de rekentool. Voor ieder scenario geldt dat deze ‘automatisch’ wordt doorgerekend en daarmee het effect in het (deel-)gebied van het Stadshart zichtbaar maakt. De uitkomsten hiervan bespraken we met de gemeente Lelystad. Op basis van hun feedback voerden we de laatste aanpassingen door.
Resultaat
Het resultaat van het project is een gebruiksvriendelijke rekentool, waarmee de gemeente verschillende scenario’s kan doorrekenen voor het Stadshart. In de tool zijn parkeercijfers, de parkeercapaciteit en bouwplannen gecombineerd. Op deze manier wordt snel inzichtelijk wat de gevolgen zijn voor de parkeerbalans op verschillende momenten in een bepaald gebied. Hierdoor kan de gemeente anticiperen op veranderingen en maatregelen nemen om de parkeerdruk te beheersen.
Over de tool
De rekentool is gebouwd in Excel en bestaat uit een groot aantal tabbladen. De eerste tabbladen bevatten de algemene gegevens, zoals een weergave van de deelgebieden. Aansluitend volgt een tabblad met de basiscijfers, het 0-scenario, waaronder de resultaten van het parkeeronderzoek uit 2023.
Daarna volgen per gebied van het Stadshart vijf tabbladen. Op het eerste tabblad hiervan is het 0+ scenario doorgerekend. Dit is de 0-meting met daarbij alle ontwikkelingen doorgerekend die met zekerheid worden uitgevoerd. Op elk van de volgende drie tabbladen is een door de gemeente aangeleverd scenario doorgerekend. Op het laatste tabblad van een bepaald gebied zijn de verschillende scenario’s maast elkaar gezet om inzicht te geven in hoe deze scenario’s elkaar negatief of positief kunnen beïnvloeden.